Hirsitalossa vanhuksetkin virkistyvät

Hirsitalossa vanhuksetkin virkistyvät

Kotokaaren yrittäjät Tiina Ylikoski ja Tiina Hiltunen ovat lähihoitajia ja lapsuuden ystävyksiä, jotka ovat Hoivarakentajien avulla toteuttaneet unelmansa itse suunnitellusta hoivakodista. Yritystoiminta aloitettiin vuonna 2018 Karvian kunnan vanhoissa tiloissa, mutta heti oli selvää, että uudet tilat oli saatava, jotta arki sujuisi paremmin ja myös asiakasmäärää voisi kasvattaa. “Osastoilla on pitkät jonot vakipaikoille”, yrittäjät kertovat. 

Unelmat törmäsivät rahoitukseen. “Visiona oli ihan ikioma rakennus. Mutta ei semmoista rahamäärää löytynyt mistään. Paikalliset pankit eivät uskoneet tähän koko ideaan, kun ei meillä ollut vielä mitään näyttöä yrittäjinä.” Kun ELY-keskuksesta ja Finnverastakaan ei ollut apua, yrittäjät alkoivat selvittää vuokramallia.

Itse suunniteltu hirsinen hoivakoti

Rakentajakumppania etsiessä tutustuminen Hoivarakentajien hirsipäiväkotiin teki Hiltuseen ja Ylikoskeen vaikutuksen. “Heti kun astui ovesta sisään, sen huomasi. Se ilma on ihan erilainen hengittää.” Muutenkin yhteistyö vakuutti alusta lähtien. “Hoivarakentajien kanssa oli niin helppoa se yhteydenpito, että aina palauduttiin heihin. Heillä on käytännön kokemus ja osaaminen hoiva-alasta, mitä ei ole kaikilla rakennusyrityksillä. Herättivät luottamusta ihan meidän kaltaisessa tavallisessa tallaajassa”, yrittäjät kertovat. Mukavalta on tuntunut sekin, ettei yhteydenpito ole loppunut kauppakirjan solmimiseen. “Hoivarakentajien Juha soitti juuri pari viikkoa sitten ja kysyi, miten meillä menee.” 

Valinnan ratkaisi silti tuote. “Se hirsi.” Rakennus suunniteltiin alusta asti yhdessä. “Tiinan kuulakärkipiirroksista Hoivarakentajat teki piirustukset, joita me sitten muokattiin. Kaikki, mitä haluttiin, me saatiin”, yrittäjät kertovat. ”Rakennusvaiheessa Hoivarakentajien projektipäällikkö Tuomas Nieminen hoiti kyllä hommansa tosi hienosti. Meidän toimitusjohtaja Jarkko Rajala on tarkka mies, hänkin kehui koko ajan, että siisti työmaa.” Viikon etuajassa valmistunut hirsirakennus kerää kiitokset niin yrittäjiltä kuin ympäristöltäkin. “Onhan se saanut valtavia kehuja jo rakennusvaiheessa kyläläisiltä. Kun tullaan Karvialle vaikka Parkanosta päin, se on sellainen maamerkki siinä.” 

Muistisairas vanhuskin huomaa eron

“Mä en oikein uskonut siihen, että hirsi vaikuttaa sisäilman laatuun – mutta kun mentiin sinne päiväkotiin, kyllä uskoin”, Tiina Hiltunen tunnustaa. “Muistisairas asukaskin huomaa eron. Täällä on niin siistiä, ja niin hyvä hengittää.” Yrittäjät heltyvät kuvaillessaan uusiin tiloihin muuttoa. “Asukkaat olivat niin onnellisia! Nukkuivat yönsä, liikkuivat päivät ja virkistyvät ihan hirveästi. Yhdeksänkymppisetkin piristyivät! Vanhoissa ja ahtaissa tiloissa, missä ennen oltiin, kyllähän se väsynyttä oli se meininki.” Uusissa tiloissa aamu- ja iltatoimet sujuvat hämmästyttävän nopeasti, eivätkä yövuoroissakaan enää kellot soi. “Ne nukkuvat oikeasti siellä!” 

Uusi hirsinen Kotokaari on ylpeyden aihe niin yrittäjille kuin vanhoille työntekijöillekin, jotka osaavat arvostaa toimivia tiloja. “Uskon, että epäilijöitä nyt harmittaa ja hävettääkin, kun ovat nähneet, miten hyvin meidän toiminta on lähtenyt käyntiin. Tämä rakennus on täyttynyt tosi nopeasti. Mehän olemme saaneet vain sellaista viestiä, että kaikki haluavat Kotokaareen!”