Käyttäjälähtöinen suunnittelu ratkaisi hirsipäiväkodin voiton

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ratkaisi hirsipäiväkodin voiton

Tarpeeksi avara kilpailutusmalli antoi osallistujille mahdollisuuden tarjota parastaan. Harjavalta jatkaa valitsemallaan vastuullisen rakentamisen tiellä.

Harjavallan kaupunki oli vielä hetki sitten samassa tukalassa tilanteessa kuin moni muukin Suomen kunta tällä hetkellä. Päiväkodit alkavat olla käyttöikänsä päässä ja vaativat mittavia peruskorjauksia. Remontoinnilla ei kuitenkaan pystytä vastaamaan nykypäivän vaatimuksiin toimivista oppimisympäristöistä. Lisäksi väestötappiot ja muuttuva lapsilukumäärä ovat monen etenkin pienen kunnan päänvaivana, eikä rahakirstun vartijan osakaan ole kadehdittava. 

Vaativat lähtökohdat 

Harjavallan kaupunki päätti rakennuttaa uuden Vinnarin päiväkodin kahden vanhan tilalle. Järkevää tulevaisuusajattelua oli se, että päiväkodin tiloista haluttiin muunneltavat. “Tiloja voidaan muunnella kysynnän ja tarpeen mukaan. Pystytään vaihtamaan ryhmien kokoa ja muotoa ilman mittavaa remonttia”, perustelee Harjavallan kaupungin tekninen johtaja Petri Katajisto. 

Tämä ei suinkaan ollut ainoa kriteeri, josta päiväkotia lähdettiin suunnittelemaan. Kaupungin vastuu ulottuu lapsiin, henkilökuntaan ja ympäristöön asti. Päiväkodilta vaadittiin nykyaikaista ja pedagogisesti toimivaa arkkitehtuuria. Lisäksi suunnittelussa tuli ottaa huomioon vuoropäivähoidon asettamat vaatimukset. Lasten ja päiväkodin henkilökunnan haluttiin myös viihtyvän uusissa tiloissa. 

Päiväkodin rakennusmateriaaliksi haluttiin ehdottomasti hirsi, jonka edut ovat kiistattomat: “Me pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Puu pienentää hiilijalanjälkeä käytön aikanakin. Toinen ehkä vielä suurempi merkittävä tekijä on se, että aika monella kunnalla on sisäilmaongelmia ja tutkitusti hirsirakennus on hengittävä ja parempi sisäilmanlaadultaan. Ja onhan hirsirakennus tyylikäs”, toteaa Petri Katajisto. Vaatimuslista oli siis pitkä, ja kaupunki halusi panostaa laatuun. Mutta miltä näyttää näin haastavan projektin hintalappu?

Tarjouskilpailun tulos yllätti

Harjavallan kaupunki kilpailutti päiväkodin rakentamisen kokonaisvastuu-urakkana. Petri Katajiston mukaan se oli pienelle kaupungille kaikista järkevin ja myös helpoin ratkaisu. Kaupunki asetti kuitenkin suunnittelulle ja rakentamiselle omat kriteerinsä, joiden oli täytyttävä. Käyttäjälähtöisyyden painoarvo oli viidennes kokonaispisteistä. 

Tarjouskilpailun voitti Mediset Hoivarakentajien ja Honkarakenne Oy:n ehdotus. Se sai ainoana täydet pisteet kilpailutuksessa. Tulokset hämmästyttivät: voittajaehdotus oli paitsi laadukkain myös edullisin. 

Vastuullinen rakentaminen on vetovoimatekijä

“Rakennus täyttää kaikki tarpeet”, Petri Katajisto kiittelee. Mediset Hoivarakentajien ja Honkarakenteen Oppikylä-konseptin mukainen hirsipäiväkoti ottaa huomioon tilojen todelliset käyttäjät. Suunnittelussa on kuunneltu päiväkotihenkilöstön toiveita, ja henkilökunta on ottanut hyvin vastaan rakennuttajapuolen parannusehdotukset. Katajisto onkin erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Mediset Hoivarakentajien kanssa. 

Harjavallan kaupungista on tullut vastuullisen julkisen rakentamisen edelläkävijä. Se satsaa käyttäjälähtöisiin, muunneltaviin ja ekologisiin päiväkoteihin. Mediset Hoivarakentajat rakensi onnistuneesti Harjavallan Joenrannan päiväkodin vuonna 2015. Kaupungissa odotellaankin innokkaasti ja luottavaisin mielin uutta Vinnarin päiväkotia, joka valmistuu elokuussa 2021. 

Terveellinen ja tilaratkaisuiltaan joustava hirsipäiväkoti pitää huolen siitä, ettei Harjavallassa tarvitse kantaa huolta sisäilmaongelmista tai remonteista. Vastuullinen hirsirakentaminen on järkevää tulevaisuuden ja kuntatalouden kannalta, mutta sillä on myös merkittävä vaikutus kaupungin vetovoimaan.